The Innocents (1961)

"The Innocents 1961 ile ilgili görsel sonucu

BİR KORKU BAŞYAPITI

"The Innocents", insan doğasının en keskin duygularından 'korku'nun 'saf' halini bulmakla uğraşan bir film. Bir çocuk bakıcısının gizemli dev bir malikanede kendisiyle yüzleşmesinin öyküsü bu. Başlarda klasik perili ev hikayesi gibi görünse de aslını göstermesi pek uzun sürmüyor.

Daha doğrusu yönetmenin ipuçlarını filmin doğal seyrine yerleştime biçimi, izleyicinin 'bulmaca'nın düğümlerini kendi kendine rahatça çözmesine olanak veriyor. Esasen film için, sağ gösterip sol vuran ya da klişelerle oynayan günümüz korku filmlerinin atası diyebiliriz (örneğin "The Others"). Ama eserin izleyici üzerinde bıraktığı eşsiz tat, onu kendi alanı içinde zirvelere çıkarıyor, kıyaslama pek mümkün olmuyor...

Bu durumda yönetmenin payı büyük elbette. Jack Clayton'ın filme kendine has karakterini kazandıran bütünlüklü anlatısı, "The Innocents"i tıkır tıkır işleyen bir ritim duygusu ile donatıyor. Dev malikanenin kullanılış biçimi, özellikle onun içinde yaratılan yalın ama ürkünç atmosfer filmin ana kozlarından biri oluyor. Siyah-beyaz görüntülerin dokusu ise bu bulmacavari hikayeyi 'etkili' bir noktaya ulaştırıyor...

Deborah Kerr'in, Miss Giddens karakterinin çelişkili dünyasını kusursuz biçimde yansıtan performansı ise yabana atılacak gibi değil. Onun kendi içsel dürtülerinin tetiklediği 'korkuları', film boyunca aktrisin işlevsel yüzüne yansıyor, en ufak bir mimik bile karşılığını buluyor.

"The Innocents", bastırılmış duygularla ilgilenen ve bir karakterin kendi korkularıyla yüzleşmesini odağa alan bir korku başyapıtı kısacası. Klas bir tür sineması örneği izlemek isteyen sinefillerin görmesinde yarar var.

Yorumlar

Popüler Yayınlar