ELEŞTİRİ: The Disappearance of Eleanor Rigby: Them (2014)

The Disappearance of Eleanor Rigby: Them (2014) ile ilgili görsel sonucu

'AYRILIK SONRASI'NIN FİLMİ

Ned Benson’ın ilk uzun metrajlı filmi "The Disappearance of Eleanor Rigby" aslında “Her” ve “Him” olmak üzere iki ayrı bölüm olarak tasarlanmış. “Them” adıyla izlediğimiz film ise iki bölümün birleştirilmiş hali.

Çocuklarını kaybetmiş evli bir çiftin dağılan ilişkisini ve ayrılığını yalın ama etkili bir dille sinemalaştıran film Benson’ı takip edilmesi gereken yönetmenler arasına eklememizi sağlıyor. Benson, ölümün acısı, arkada kalanlar üzerinde bıraktığı keder ve ayrılık, mutsuzluk, yalnızlık gibi konuları ele alırken Fransız Yeni Dalgası’ndan, özellikle Eric Rohmer’dan etkilenmişe benziyor. Rohmer’ın ilişkileri derinlikli bir bakışla yorumlayan üslubu "Them"in sinemasal benliğine büyük oranda sinmiş diyebiliriz.

Conor ve Eleanor'un birbirlerinden uzaktayken ayakta kalmaya ve yaşamaya çalışmalarına, ruhsal durumlarına ve sarsılan aşklarına olabildiğince gerçekçi yaklaşmaya çalışan yönetmen hikayeyi uzun diyalogların ve ağır tempoda ilerleyen bir yapının üzerine inşa ederek filmi Avrupa sanat sinemasının dokusuna yakın bir Amerikan filmine dönüştürüyor. Yine filmin samimi ve keskin diyalogları, Cassavetes’ın “Faces”ini akla getiriyor zaman zaman.

Yönetmen tüm bunlardan etkili bir aşk hikayesi yaratmayı başarıyor sonuç olarak. Hem anne hem ‘sevgili’ Eleanor'un geçmişte takılıp kalması ve intiharı sonrası ruh durumu, Conor'un kötü giden iş hayatı ve eşine özlem duyması gibi konularla çapraz bir biçimde anlatılıyor. Dokunuşlara ve sevişmelere, daha çok ‘anılar’ı ziyaret ettiğimiz sahnelerde şahit olduğumuz filmde ‘aşk’ın uzaklardaki soyut bir haline şahit oluyoruz. "Them" ‘ayrılık sonrasının filmi'ne evrilmiş oluyor. İki saatlik süre içerisinde oyunculukların ve hikayenin desteğiyle bütünlüklü anlatısını koruyan ve hiçbir anında tökezlemeyen dokunaklı bir film "The Disappearance of Eleanor Rigby: Them".

Eleanor ve Conor'un hayatlarındaki ‘yan karakterler’ ise öykünün zeminini dolduran etmenlerden. Eleanor’un ders aldığı profesör rolünde Viola Davis hoş bir oyun çıkarıyor. Doktor baba rolünde William Hurt, Fransız ve elinde şarap kadehiyle evin içinde dolanan annede Isabelle Huppert ve kız kardeş Jess Weixler inandırıcı kompozisyonlar çiziyorlar.

Başrol oyuncularına gelirsek; James McAvoy zaten her daim iyi bir oyuncu olmuştur. Ama özellikle Jessica Chastain, Eleanor’un iç dünyasını kusursuza yakın çözümleyerek şimdilik kariyerinin en ‘dolu’ performansını sergilemiş. Az ama öz kullanılan müzikler ve yönetmenin Eleanor’un odasında kullandığı "A Man and a Woman" filminin afişi ile Fransız sinemasına ve Claude Lelouch’a hoş bir selam çakması ise filmin hatırlanacak unsurlarından.

Yorumlar

Popüler Yayınlar