En İyi 10 Stand-Up Show

Eddie Izzard - Dress to Kill (1999) ile ilgili görsel sonucu

Gerçek anlamda mizah üretmek biraz da cesaret işidir. Bundan kastım, 'mayınlı' alanlara dalmadan, 'aman tepki almayayım' anlayışıyla yapılan çekingen mizahın tam tersi bir duruş.

Özellikle bu listede, dini, toplumsal, sosyolojik ve ekonomik meseleler üzerinden lafını esirgemeyen espriler üreten komedyenlere rastlayacaksınız. Pek düşünmemize gerek yok, bunun en bariz örneği, 'tabu'larla her daim derdi olmuş George Carlin elbette. 2008'de kaybettiğimiz bu zeki adam, bugün hala gösterileriyle izleyene 'enerji' vermede son derece başarılı.

Ricky Gervais'in cinsellik üzerinden yaptığı ince ve zeki göndermeleri de unutmayalım. Out of England serisinde İngiliz kültürüne dokundurmalar yapmayı da ihmal etmiyor. Ama onun bu şovunda en dikkat çekici nokta, Gervais'in en zorlayıcı konularda yaptığı şakaları kaldıran bir izleyici kitlesinin varlığı. Out of England'ın 2. bölümünün son 20 dakikasında yapılan şakalara gelen tepkiler özellikle dikkat edilmeli.

Richard Pryor'ın 'Afro-Amerikan kültürü'nü cesur bir şekilde yorumlayan gösterilerinden birini bu listede anmadan geçemedim. O kültürün argo defterine aşina izleyiciler gösteriden daha fazla keyif alacaklar kuşkusuz. Eddie Izzard'ın sahneye kadın kostümüyle çıktığı, 90 dakikayı aşkın süresine karşın 'uçukluk' konusunda yükseklerde gezen ve Izzard'ın yer yer zihin açıcı doneler sunduğu şovu "Dress to Kill" ise zirveye yerleşmede pek zorlanmadı.

Sonuçta buradaki 10 stand-up şov, 'kuru' yerli mizah örneklerinden sıkılanlar için doping etkisi yaratacaktır. Çünkü 'suya sabuna dokunurken' mizahın aslını kaybetmeyen, kısa süre içinde farklı konuları ustalıkla bağlayıp izleyicinin ilgisini ayakta tutan işler. Stand-up gösterisinin, bir komedyenin genel kitleye hitap etmek için iki saat boyunca aynı espriyi suyunu çıkarana kadar kullanmasından daha öte bir beceri istediğini kanıtlıyorlar nitekim...


1. Eddie Izzard - Dress to Kill (1999)

2. George Carlin: Back in Town (1996)

3. Ricky Gervais: Out of England 2 - The Stand-Up Special (2010)

4. Richard Pryor... Here and Now (1983)

5. Bill Bailey: Tinselworm (2008)

6. Bill Hicks - Revelations (1993)

7. Louis C.K.: Oh My God (2013)

8. Chris Rock: Never Scared (2004)

9. Bill Cosby: Himself (1983)

10. Denis Leary - No Cure for Cancer (1992)

Yorumlar

Popüler Yayınlar