En İyi 3 John Cassavetes Filmi


A WOMAN UNDER THE İNFLUENCE ile ilgili görsel sonucu


1. A Woman Under the Influence (1974):
Cassavetes, Rowlands ile işbirliğinin zirvesi olan Etki Altında Bir Kadın'da, bunaltıcı bir ev atmosferi içinde öfke nöbetleri geçiren, 'anne' ve 'eş' rolleri arasında bocalayan bir kadının portresini çiziyor. Mabel, fazla tutkulu, fazla heyecanlı ve fazla kontrolcü. Cassavetes seyirciyi bu kadınla -onun mahrem sığınağının, evinin kapılarını aralayarak- baş başa bırakıyor. Kamerası da en az karakteri kadar kontrolcü, zaman zaman mükemmelliyetçi. İki buçuk saat boyunca bizleri yerimizden kıpırdamadan ekrana hapseden bir anlatımla, röntgencilik ve gözlemcilik arasında dolaşan 'kesit anları' yaratıyor ve unutulmaz Gena Rowlands'ın yeteneğinin uç boyutlarını belgelemesinde yardımcı oluyor.

FACES CASSAVETES ile ilgili görsel sonucu

2. Faces (1968)
Hayatları birbirine bir şekilde 'dokunmuş' bir grup insanın, çatırdayan ilişkiler, aşklar ve tutkular üzerine muhabbetleri, kavgaları ve anlaşmazlıkları... Bu siyah-beyaz başyapıt, cinema-verite stiliyle capcanlı bir anlatım biçimi yaratıyor. Karakterler o kadar gerçek, diyaloglar/ruh durumları bir o kadar doğal. Kamera ise her zamanki gibi yerinde durmak bilmiyor.


opening night ile ilgili görsel sonucu

3. Opening Night (1977)
Bağımsız sinemanın ustasından 'sahne ışıkları'nın ardına çarpıcı bir bakış. Bir oyuncunun çalkantılı ve depresif iç dünyasının resmedilişi olağanüstü. Cassavetes bu filminde Rowlands'a harika bir performansla eşlik ederek oyunculuk anlamındaki yeteneğini de konuşturuyor. Filmin en unutulmaz anı ise o upuzun tiyatro sahnesi; 'kurgu'dan gerçeğe sıçrayış ancak böyle bir karşılık bulabilirdi. Rowlands, 144 dakika boyunca, peşine gerçekten de bir hayaletin takıldığına inandırıyor izleyeni. Oyunculuğunun zirvelerinde dolaşıyor.

Yorumlar

Popüler Yayınlar