In the Cut (2003)

İlgili resim


JANE CAMPION'IN EN İYİLERİNDEN

Yeni Zelandalı sinemacı Jane Campion’ın karakter galerisine göz attığımızda karşımıza etkileyici kadın portreleri çıkar. Altın Palmiye ödüllü “The Piano”, “The Portrait of a Lady” “Bright Star” ve "An Angel at My Table" gibi işlerinde kadın karakterlerine yaklaşımı dikkat çekicidir Campion’ın. Her filminin kimyasına sızan ‘kadınsı’ doku, polisiye/suç filmi fonunda tekinsiz bir aşk hikayesi anlatan “In the Cut”da da kendini daha ilk karede gösteriyor.

Yazar Susanna Moore’un Campion ile ortaklaşa senaryolaştırdığı romanına dayanan filmin başkarakteri Frannie, suç filmlerinin kilit karakter özelliklerini hatırlatır biçimde başına bela açacak bir duruma –şans eseri- şahit oluyor; yaşadığı yerdeki bir barın karanlık kuytu bir yerinde bir çiftin sevişmesi ‘gözüne takılıyor’.

Gördüğü kadın ölü bulununca da peşine Dedektif Malloy musallat oluyor bir süre sonra. Film katilin kim olabileceği bilgisini daha başlarda önümüze sunduğundan işin ‘gerilim’iyle pek fazla ilgilenmiyor. “In the Cut”, ruhsal dünyaları ustalıkla tasvir edilen Malloy ile Frannie’nin epey arızalı ve tutkulu ilişkilerinin öyküsü aslında.

Tek başına ve ‘kapalı kutu’ bir karakter olarak çizilen Frannie, Malloy’un gerçek kimliği hakkında şüphelere kapılsa da bunu görmezden geliyor ve Malloy’un cazibesine karşı koyamıyor. Seks, tutku ve şiddet filmin yüzeyine çıkmaya başlıyor.

Campion’ın filminin tutkunun ve cinselliğin sert sularında gezinen ve feminist bakış açısını da ihmal etmeyen bir dokusu var. Dedektif karakterlerin sert, kaba konuşan ve homofobik olarak çizilmesi ve bu ‘erkekler dünyası’nda açığa çıkmaya çabalayan şiddetin izlerini hikaye boyunca takip etmesi filmi tartışmaya değer bir duruma da getiriyor.

“In the Cut” Frannie karakteri gibi son derece depresif bir atmosfere sahip. Metro istasyonunu veya şehir manzaralarını flulaştıran görüntüler bu atmosferi unutulmazlaştırıyor bir bakıma. İlk defa bu kadar sessiz ve içe dönük bir karakteri canlandıran Meg Ryan’ın ve kız kardeş rolündeki Jennifer Jason Leigh’nin etkileyici performansları dışında, yoğun erotizmiyle de dikkat çekiyor film. “In the Cut”, Jane Campion filmografisinin en iyilerinden ve en ilgiye değer işlerinden biri sonuç olarak.

FİLMİN PUANI: 4.2/5

Yorumlar

Popüler Yayınlar