Targets (1968)


Targets (1968) ile ilgili görsel sonucu


8.0 / 10

Sinefillerin en çok gençlik filmi başyapıtı “The Last Picture Show” ile hatırladığı Peter Bogdanovich’in kısa bir zaman diliminde çekilen ilk filmi, mütevazı görünümüne karşın özellikle ana teması ve metniyle ilgiye değer bir gerilim. Film çapraz olarak akan iki hikaye anlatıyor.

İlkinde temiz yüzlü bir Amerikalı genci izliyoruz. İlk önce karısını ve annesini öldüren Bobby isimli karakter, daha sonra dışarıya çıkıp rastgele ateş etmeye başlıyor. Bir filmde seyrettiğimiz en sinir bozucu cani tiplemelerinden biri, ‘ateş serbest’ oyunu (!) oynuyor anlayacağınız. Aslında dışarıdan bakıldığında ‘kutsal aile’nin oldukça ‘normal’ görünen bir bireyi bu karakter. Silahını eline alıp bir canavara dönüştüğünde bu durumdan oldukça keyif alıyor gibi görünüyor.

Diğer öyküde Boris Karloff’un bir bakıma kendini oynadığı eski korku filmi yıldızı Orlok'u izliyoruz. Klasikleşmiş filmleriyle büyük perdenin cazibesi içinde insanları ürkütmüş ünlü bir aktör Orlok. Ama korku filmlerinin 'tehlike'leriyle gün içinde medyanın yansıttığı gerçek canavarlar arasında devasa uçurumlar vardır. Yönetmen beklenildiği gibi ‘Karloff’u ve eli silahlı caniyi bir açık hava sinemasında karşı karşıya getirir.

Film, genel olarak modern yaşamın içine karışan şiddet üzerine düşündüren bir metin ve temalar yaratıyor diyebiliriz. Filmde oyuncu olarak da yer alan Bogdanovich eski korku filmleri göndermeleriyle 'ana sayfa gazete haberi' tarzı bir konuyu buluşturmuş. 60’ların izlenmesi gereken ilginç işlerinden biri “Targets”.

Yorumlar

Popüler Yayınlar